Nogle mennesker indtager en dagsdosis calcium som kosttilskud i tillæg til en kost, der allerede indeholder nok eller mere end nok calcium.
Calcium har mange vigtige funktioner i kroppen, men indtager du væsentlig mere, end du har brug for, risikerer du, at overskuddet af calcium gøre mere skade end gavn.
De fleste mennesker oplever ingen umiddelbare gener af for meget calcium i kosten. Nyrerne vil som regel blot udskille et evt. overskud.
Men alt for meget calcium i kosten igennem længere tid — især (eller måske kun) når overskuddet kommer fra mælkeprodukter eller kosttilskud — kan give problemer.
Hvis du både får store mængder calcium fra en kost, der er rig på mælkeprodukter, og tager kosttilskud med store mængder calcium, risikerer du at indtage så meget calcium, at det på længere sigt giver alvorlige problemer.
Her er nogle eksempler på de problemer, som for meget calcium kan give:
- Mere end en halv liter mælkeprodukt dagligt øger børn og unges risiko for fejlernæring og jernmangel.
- Calcium kan hæmme eller forhindre optagelsen af andre mineraler i tarmen. Det gælder især jern.
- For meget calcium i kosten kan give forstoppelse.
- Hvis en sygdom eller lignende er årsag til for meget calcium i blodet (hypercalcæmi) kan ekstra calcium fra mejeriprodukter og kosttilskud give alvorlige problemer. Tag ikke kosttilskud med calcium, hvis du lider af hypercalcæmi. Følg lægens anvisninger.
- Ved meget høj indtagelse af calcium kan der være risiko for, at calcium begynder at ophobe dig i de bløde væv — inkl. i blodårerne sammen med fedt/kolesterol.
Du opnår ikke yderligere beskyttelse mod knoglebrud og knogleskørhed ved at indtage ekstra meget calcium, hvis du allerede får nok.