Knogler — et lager af calcium

Knoglerne er kroppens vigtigste depot af calcium, og det er i knoglerne, vi finder 99% af de ca. 1200 gram calcium, som kroppen indeholder. Sammen med fosfor giver denne calcium struktur og styrke til knoglerne.

Det er dine knoglers depot af calcium, der forhindrer, at du kan opleve akut calciummangel. Får du for lidt calcium i din kost frigives calcium nemlig fra dine knogler, og det modvirker mangelsygdomme.

Læs også under mangelsymptomer.

Det er især under væksten, knoglerne opbygges. Det knoglevæv, der opbygges mens vi er børn og unge, har stor betydning for, hvor stærke knoglerne er senere i livet. De første ca. 30 år af livet øger vi mængden af calcium i knoglerne, som blandt andet derfor også langsomt bliver stærkere. Det giver os et stort lager af calcium, som vi kan tære på resten af livet.

Efter du er fyldt 30 eller deromkring, begynder det at gå den anden vej. Nedbrydningen af knoglerne begynder at foregå en lille smule hurtigere end opbygningen, og du vil ganske langsomt have mindre og mindre calcium i dine knogler.

Selv om nedbrydningen øges og dannelsen af knogler mindskes, efterhånden som vi bliver ældre, kan knoglerne normalt sagtens tåle gradvist at miste en lille smule calcium i rigtig mange år, uden de bliver svage af den grund. Men når vi er omkring 50 år gamle, har knoglerne mistet så meget calcium, at de også har mistet styrke og derfor lettere går i stykker.

I de fleste tilfælde er denne langsomme nedbrydning af knoglerne ikke et problem, før vi begynder at blive gamle, men på et eller andet tidspunkt i livet vil svækkede knogler kunne føre til knogleskørhed og knoglebrud.

Du kan heldigvis gøre rigtig meget for at modvirker nedbrydningen af dine knogler, og bevare et stort depot af calcium i knoglerne til langt op i årene.

Motion er alfa omega for at bygge, styrke og vedligeholde knoglevæv. I tillæg til motion styrker du også knoglerne, og opbygger et stort depot af calcium, ved at indtage nok calcium og andre af de næringsstoffer, som er vigtige for knoglerne eller som er nødvendige for at optage og udnytte calcium.

To faktorer spiller en afgørende rolle hos de personer, som har svagere knogler, end de burde have:

  1. De fik tidligt i livet — især som barn og ung — for lidt calcium og måske også for lidt af andre næringsstoffer, der er vigtige for knogleopbygningen.
  2. Andre faktorer i livsstilen har eller havde en negativ indflydelse på knogleopbygningen — fx rygning, for lidt sol (for lidt D-vitamin) og for lidt motion.