Mælk og mælkeprodukter

I Danmark får de fleste dækket deres behov for calcium af mælk og mælkeprodukter, men flere ernæringseksperter og -forskere advarer i stigende grad om, at indtagelse af mælk kan gøre mere skade end gavn.

Mælk over en vis mængde er nemlig i flere undersøgelser sat i forbindelse med øget forekomst af visse alvorlige sygdomme — inkl. prostatakræft.

Der er foretaget mange tusinde undersøgelser om, hvordan mælk påvirker vores helbred.

Nogle af disse undersøgelser viser, at det er gavnligt at indtage mælk og mælkeprodukter. Nogle af disse undersøgelser viser, at det er eller kan være sundhedsskadeligt at indtage mælk og mælkeprodukter. Nogle af disse undersøgelser viser, at det sådan set hverken gør fra eller til, om du vælger eller fravælger mælk og mælkeprodukter.

Det er derfor rimelig let for både fortalere og modstandere af mælk at finde undersøgelser, der understøtter eller “beviser”, at de har ret.

Det er min overbevisning, at en kost uden mælk og mælkeprodukter er bedst forudsat, du får calcium og andre af de næringsstoffer, som mælk indeholder, fra andre sundere fødevarer og eventuelt kosttilskud.

Som det fremgår af tabellerne på denne side, er det ikke svært at få nok calcium i kosten, selv om du fravælger mælk og mælkeprodukter, men det kan kræve lidt opmærksomhed, indtil du har lært, hvilke vegetabilske fødevarer, der er rige på calcium, og hvordan du sammensætter en kost, der indeholder nok calcium uden mælk.

Mælk til børn og babyer

Det er naturligvis nødvendigt at tænke sig grundigt om, hvis du ikke ønsker, at børn drikker komælk. Det er vist klart for enhver, at det ikke er et godt bytte, hvis børn drikker cola eller andre sodavand i stedet for mælk.

Vi bør naturligvis være meget varsomme med at fjerne mælk fra børns kost, medmindre vi er sikre på, at den kost, de får, indeholder alle nødvendige næringsstoffer i de rette mængder.

Børn kan fint klare sig uden mælk, blot de får nok næringsstoffer i deres kost. Småbørn er et kapitel for sig. De bør få modermælk og derefter gradvist vænne sig til en kost uden mælk, der indeholder alle nødvendige næringsstoffer.

Der findes ikke et godt alternativ til modermælken, og der kan være mere eller mindre gode argumenter for, at spædbørn får komælk (eller anden erstatning for modermælk) i de situationer, hvor de af en eller anden grund ikke kan få nok modermælk i den første tid.

Gravide, ammende og forældre til småbørn, der fravælger mælk, bør søge råd hos sundhedsplejersken. Det kan også være relevant at læse vejledningspjecen om vegetarisk og vegansk ernæring til gravide, ammende, spædbørn og småbørn. Den kan du læse her.

Modermælk er fra naturens side beregnet til at være eneste føde for nyfødte og de helt små, og indeholder derfor normalt alle de næringsstoffer, de har brug for, indtil de er klar til gradvist at vænne sig af med at indtage mælk, og begynde på den kost, som det fra naturens side er meningen, de spiser efter mælkeperioden.

Det er fra naturens side meningen, at vi mennesker — på samme måde som alle andre pattedyr — begynder at spise den mad, vi er designet til at spise efter den første tid (og det inkluderer ikke at drikke kalvens mælk fra en ko).

Spørgsmålet er også, om vi ustraffet kan forsøge at være klogere end naturen. Er det uden risiko, at fortsætte mælkeperioden resten af livet ved at drikke mælk fra et andet pattedyr?