Knogleskørhed — også kaldt osteoporose — er en alvorlig og almindelig knoglesygdom, der især rammer kvinder. Fire ud af ti kvinder vil på et tidspunkt i deres liv få knogleskørhed.
Selv om knogleskørhed normalt regnes for en kvindesygdom, får også mænd i stigende grad svage knogler. Mænd bør derfor også passe på deres knogler ved at vælge en knoglevenlig livsstil.
Der er ingen synlige tegn på afkalkning af knoglerne, eftersom knoglerne svækkes indefra, indtil de bliver så porøse og svage, at de let brækker. Det er en lumsk og forfærdelig sygdom, som alt for mange undlader at tage alvorlig.
Ifølge Osteoporoseforeningen har omkring 550.000 personer i Danmark knogleskørhed, men langt de fleste (450.000) lever med sygdommen uden at vide det.
Hvert år behandles mindst 35.000 danskere for brud på grund af knogleskørhed. Alvorlige brud i ryg og hofte kan medføre invaliditet. 15-20 % dør efter et hoftebrud.
Faktorer, der fremmer afkalkning af knogler
Adskillige faktorer kan have en negativ indvirkning på knoglerne og gøre dem porøse. Her er de mest almindelige:
- For lidt calcium (for lidt i kosten eller for ringe optagelse af mineralet).
- For lidt sol og for lidt D-vitamin. D-vitaminmangel kan medføre øget risiko for porøse knogler, fordi vitaminet er nødvendigt, for at kroppen kan optage og udnytte den calcium, du får gennem kosten.
- For lidt motion.
- Rygning. Faktisk er det årlige knogletab ca. dobbelt så stort hos rygere.
- For meget alkohol.
- For lidt frugt og grønt.
Faktorer, der styrker dine knogler
Nogle af de vigtigste faktorer, der styrker og vedligeholder dine knogler, og som er med til at forhindre knogleskørhed, er:
- En plantebaseret kost, der indeholder nok af alle næringsstoffer, suppleret med nødvendige kosttilskud efter behov. Kosten skal indeholde alle nødvendige vitaminer, mineraler, sporstoffer, fytokemikalier mv. Det gælder især de næringsstoffer, som har en særlig betydning for knoglerne (calcium, magnesium, D-vitamin og K2-vitamin), men også andre næringsstoffer og plantestoffer som direkte eller indirekte har eller kan have betydning for sunde knogler. Det gælder fx proteiner, B12-vitamin, omega-3, fytin, planteøstrogener og kostfibre.
- Motion og fysisk aktivitet. Motion er med til at styrke dine knogler. Motion gør knoglerne kraftigere og stærkere. Vægtbærende fysisk aktivitet har særlig positiv virkning på knoglemineraltætheden. Jo tidligere i livet, du begynder at dyrke sport eller motion, desto stærkere bliver dine knogler — og jo mindre risiko har du for knogleskørhed senere i livet.
- Tilstrækkelig sol på kroppen (uden at blive forbrændt). Nok D-vitamin i blodet.
- En god fordøjelse.
- En kost, der indeholder godt med frugt og grøntsager. Frugt og grønt er ikke alene rige på kalium, magnesium, calcium og andre næringsstoffer, der har betydning for knoglesundheden, de er også basedannende og kan derfor være med til at forhindre tab af calcium gennem urinen. Grønne grøntsager er særlig gavnlige, fordi de har et højt indhold af calcium, magnesium, K-vitamin og andre vigtige næringsstoffer og plantestoffer, der gavner knoglerne, og så optages calcium fra bladgrønt bedre end calcium fra andre fødevarer.
- Kosttilskud med de vigtigste næringsstoffer for knoglerne, hvis kosten mangler disse næringsstoffer (calcium, magnesium, D3-vitamin og K2-vitaminer) . Evt. andre kosttilskud, der indeholder næringsstoffer, som kosten mangler.
Hvis du allerede har knogleskørhed
Det er vigtigt at forebygge knogleskørhed med sund kost, sol og motion. Hvis du først har fået knogleskørhed, kan du ikke genopbygge knoglerne til deres oprindelige styrke. Du kan dog gøre meget for at forhindre en forværring, og muligvis i en lille udstrækning øge knoglemineraltætheden med den bedste kost, motion, sol og kosttilskud.
Uanset, hvad du vælger, skal du rådføre dig med din læge om, hvad du bør gøre, hvis du allerede har fået knogleskørhed. Aftal med lægen hvilken motion, du kan/bør dyrke, og gør din motion til en daglig vane.
Få din læges opbakning til de anbefalinger, du læser om her. Juster efter behov efter lægens anvisninger.