Nok Calcium uden mælk

Flere og flere fravælger helt eller delvist mælk og mælkeprodukter fra kosten, for dyrenes, miljøets eller sundhedens skyld. Det er en god ide for de fleste af os, når blot vi samtidig sørger for at få nok calcium fra andre kilder.

Når du fravælger mælk fra kosten, fravælger du en væsentlig kilde til calcium i de fleste danskeres kost, men …

Det er heldigvis let at få nok calcium, selv om vi fravælger mælk og mælkeprodukter, når blot vi er villige til at justere lidt på kosten.

Det er ikke en god idé at spise en almindelig dansk kost uden mælkeprodukter eller kosttilskud med calcium, eftersom den sandsynligvis vil mangle calcium.

Her er et eksempel, der minder om den kost, som de fleste danskere spiser, men uden mælk og mælkeprodukter:

Eksempel på en daglig kost Calcium
Kød (120 gram rødt kød)300 kcal12 mg
Pasta300 kcal5 mg
Franskbrød (4 skiver a 50 gram)500 kcal75 mg
Rugbrød (4 skiver a 50 gram)400 kcal40 mg
Kødpålæg og lignende (100 g)100 kcal8 mg
Fjerkræ (25 gram)50 kcal4 mg
Gulerod50 kcal10 mg
Æg (75 gram)100 kcal25 mg
Kage, kiks og lignende200 kcal5 mg
Lidt slik, chokolade100 kcal10 mg
Vin, øl, sodavand, sød saft200 kcal15 mg
Æble50 kcal4 mg
Olie/fedt/sovs/dressing300 kcal8 mg
1 liter postevand, ½ liter te og kaffe0120 mg
2.650 kcal341 mg

Som vi kan se fra ovenstående, vil en kost med en del animalske fødevarer (den mængde de fleste spiser), med kun få grøntsager og uden mælkeprodukter eller kosttilskud med calcium give alt for lidt calcium i forhold til den anbefalede daglige mængde på omkring 800 mg dagligt for voksne.

Kosttilskud med calcium er afgjort nødvendig i ovennævnte eksempel, medmindre personen vælger at ændre på kosten!

Ovenstående daglige kosteksempel indeholder tæt på 350 mg calcium. Hvis vi ændrer på kosten, og stort set følger de officielle kostråd — bortset fra, at vi udelader mælk og mælkeprodukter fra kosten — kunne en dag se sådan ud:

Eksempel på en daglig kost a la de officielle kostråd, men uden mælk og mælkeprodukter Calcium
Kød (80 gram rødt kød)200 kcal8 mg
Fisk/skaldyr (50 gram)50 kcal15 mg
Fjerkræ (25 gram)50 kcal4 mg
Fuldkornspasta (100 gram)350 kcal34 mg
Fuldkornsbrød (3 skiver a 50 gram)375 kcal60 mg
Rugbrød (3 skiver a 50 gram)300 kcal30 mg
Pålæg og lignende ca. 100 gram100 kcal8 mg
Forskellige grøntsager 400 g150 kcal100 mg
Æg (50 gram)75 kcal25 mg
Havregryn (50 gram)190 kcal26 mg
Lidt slik, chokolade100 kcal10 mg
Vin, øl, sodavand100 kcal10 mg
Æbler50 kcal4 mg
Olie/fedt/sovs/dressing300 kcal8 mg
1 liter postevand, ½ liter te og kaffe 0120 mg
2.390 kcal462 mg

Ovenstående kost indeholder lidt færre kalorier, men alligevel mere calcium.

Ovenstående eksempel viser en persons kost, som i stor udstrækning spiser efter de officielle kostråd, men fravælger mælk (holder lidt igen med kød, spiser fisk, får ca. 600 gram frugt og grønt dagligt, vælger fuldkorn, begrænser kalorieindtagelsen).

Personen spiser altså væsentlig sundere, end de fleste danskerne gør, bortset fra, at kosten stadig mangler calcium. Eksemplet viser tydeligt, at en almindelig sund kost, der ellers efterlever de officielle kostråd, men uden mælk, har et for lavt indhold af calcium i forhold til den anbefalede mængde på omkring 800 mg.

De officielle kostråd uden mælk og mælkeprodukter risikerer på sigt gå ud over knoglerne og fremme knogleskørhed og give andre problemer.

Derfor kan myndighederne også med rette argumenterer for, at vi — indenfor rammerne af vores madkultur og de officielle kostråd — får problemer med at dække vores behov for calcium, når vi fravælger mælk og mælkeprodukter.

Kosttilskud med calcium er også i dette tilfælde nødvendig, medmindre personen vælger en mere plantebaseret kost.


Lad os nu se på en plantebaseret kost uden mælk.

Alle vegetabilske fødevarer indeholder calcium i modsætning til animalske fødevarer, hvor det kun er mælk, der indeholder calcium af betydning. Det er derfor meget lettere at tilrettelægge en plantebaseret kost med nok calcium uden mælk og mælkeprodukter.

Vi tager et eksempel:

Eksempel på en daglig plantebaseret kost uden mælk og mælkeprodukter Calcium
Hvide bønner (75 gram)250 kcal100 mg
Kartofler (300 gram)240 kcal20 mg
Fuldkornsbrød (4 skiver a 50 gram) 500 kcal80 mg
Rugbrød, mest fuldkorn (3 skiver a 50 gram) 300 kcal45 mg
Vegetabilsk pålæg og postej ca. 100 gram150 kcal20 mg
Forskellige grøntsager 400 g150 kcal100 mg
Havregryn (50 gram)190 kcal26 mg
Mandler (50 gram)230 kcal108 mg
Appelsinjuice (et glas)100 kcal70 mg
Blandet frugtsalat (solbær, kirsebær, jordbær)100 kcal60 mg
Råkostsalat (120 gram), hovedsalat,
grønne ærter, kinakål mv.
50 kcal40 mg
Olie/fedt/sovs/dressing150 kcal5 mg
1 liter postevand, ½ liter kaffe og te0120 mg
2.410 kcal794 mg

I dette eksempel indtager personen, der har valgt den plantebaserede kost, nok calcium. Ja faktisk vil de fleste mennesker, der lever sundt, kunne klare sig med mindre end ca. 800 mg. Læs mere om vores behov for calcium her.

Det er endda let at justere lidt på ovennævnte kost og inkludere flere ekstraordinære gode kilder til calcium i kosten (som sesamsmør, tofu, grønkål mv.).


Her er fire råd, som vil forbedre de fleste menneskers kost, og hjælpe med at sikre nok calcium i kosten:

  1. Begræns din indtagelse af animalske fødevarer eller undgå dem helt — inkl. mælk og mælkeprodukter.
  2. Begræns din indtagelse af overforarbejdede eller raffinerede fødevarer som sukker, olie, chips, slik, kager mv., eller fravælg dem helt.
  3. Spis de mængder og den variation af sunde vegetabilske fødevarer, som du har lyst til. Den sundeste kost består kun eller langt overvejende af frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder.
  4. Tjek tabellerne på denne side og vurder din kosts indhold af calcium. Juster på kosten, hvis det er nødvendig. Tag kosttilskud med calcium, hvis den indeholder for lidt.